2.1. Tófólia
 

Fóliával kialakított tavak nagy előnye, hogy a tó formájának csak a fantáziánk szab határt. Szinte bármilyen tó kialakítható belőle kedvező áron.

Fóliával kialakított tavaknál használjunk geotextilt, hogy védje a fóliát a kiálló kövektől és gyökerektől. Ha a tóparton a fóliára még köveket helyezünk, a kövek alá is szükséges a geotextil, nehogy ne sérüljön a fólia. A fólialepel méretezéséhez a következő képletet alkalmazzuk:

(A+2C)*(B+2C) = fólia m 2, ahol
A – a tó legnagyobb hosszúsága,
B - a tó legnagyobb szélessége, és
C - a tó legmélyebb pontja.

 

A gyakorlatban átszámítva a következő táblázatot használhatjuk:

 

A tó mélysége (C)

Ráhagyás a hosszúságra és szélességre

(méterben) a képlet szerint

Ráhagyás a peremkialakításra

Összesen

0,5 m

1 m

+ 60 cm

160 cm

0,8 m

1,6 m

+ 60 cm

220 cm

1 m

2 m

+ 60 cm

260 cm

1,2 m

2,4 m

+ 60 cm

300 cm

Ha lehetőségünk van rá, akkor a fólia megvásárlása előtt mindig ellenőrizzük mérőszalaggal is a gödör méreteit.

 

PVC tófólia

A PVC tófóliák nagy előnye a kedvező ár, ugyanakkor kevésbé rugalmas, és hideg időben már nem lehet dolgozni vele, mert rideggé, majd néhány év alatt törékennyé válik, csak nehezen alakítható a meder formájához. A PVC fólia vastagsága függ a tó mélységétől és a gödör aljában lévő altalajtól (pl. köves).

EPDM / gumi tófólia

A Firestone tófólia számos kiváló tulajdonsága révén a legkiválóbb szigetelőanyag kerti tavakba és tározókba egyaránt.

Az amerikai Firestone név nemzetközileg is jól ismert a gumigyártásban.

Hasonlóan kiváló minőségű az általuk gyártott EPDM tófólia, amely

egyedülálló hidegvulkanizálási technológiával a helyszínen is leplesíthető.

 

A Firestone PondGard gumifólia:

 • Egyszerű beépítés
  A Firestone Pond Gard beépítése egyszerű, anyaga könnyű, egyszerű az elhelyezése, a ragasztás nélküli leplek nagy méretben is, agészen 15,25 m szélességig kaphatók. Nagyobb vízi létesítmények esetén a Firestone Pond Gard leplek a Firestone QuickSeam Tape System (hidegvulkanizálásos technológia) révén speciális eszközök vagy képességek nélkül a helyszínen összeilleszthetők.
 • Hajlékonyság a kreatív tervezéshez
  A Firestone Pond Gard akár -45°C-ig is rugalmas marad, ami lehetővé teszi a beépítést az év bármely évszakában. A fólia hajlékonysága révén könnyebben idomul a tó vonalaihoz, így a legmerészebb tervek is kivitelezhetők vele.
 • Nagymértékű rugalmasság
  A Firestone Pond Gard kiváló összehúzódási és nyúlási tulajdonsággal rendelkezik. Ennek köszönhetően a fólia könnyen kompenzálja a talaj egyenetlenségeit, alkalmazkodik a változó talajviszonyokhoz.
 • Környezetbarát
  A Firestone Pond Gard összetételének köszönhetően biztonságos a halak és a vízi élőlények számára. Erre garancia a lepleken található jelölés. Ellenáll a természetes tavakra jellemző alga-lerakódásoknak. A Firestone Building Products gyártóegységei az ISO 14001 tanúsítvány szerint működnek.
 • Hosszú tartósság
  A Firestone Pond Gard kiválóan ellenáll az UV sugárzás, az ózon, a fagy, a hideg és extrém kilmával szemben. A fólia nem tartalmaz kioldódó vagy lágyító anyagokat, így nem válik rideggé az anyag, nincsenek repedések, hasadások. A Firestone Pond Gard fóliával épített tó több évtized után is ugyanolyan hibátlan marad és funkcióját teljes mértékben betölti.