4. Tóápolási kiegészítők
  • Levegőztető

Az egészséges vízhez nélkülözhetetlen az oxigén. Levegőztetéssel elkerülhető, hogy a tóban meginduljon a mocsarasodási folyamat. A halak elegendő oxigén hiányában (különösen a nyári meleg napokon, vagy hajnalban) a víz felszínére jönnek és „pipálnak”. Oxigén jelenlétében játszódnak le azok a folyamatok, melyben mikroorganizmusok segítségével a tóban lévő szerves anyagok lebomlanak, és vízinövények számára felvehetővé válnak.

  • Befagyásgátló

Amennyiben a tó felszínét jégréteg borítja, a tóban lévő bomlási folyamatok következtében felszabaduló káros gázok, nem tudnak távozni, így mérgezik a halakat és növényeket, pusztulást okozva. Ezért télen nagyon fontos, hogy ne hagyjuk a tavat teljesen befagyni.

  • Ültetőkosár
  • Merítőhálók
  • Tóápoló készítmények – tópatika

A tótulajdonosok többsége nem fordít kiemelt figyelmet a vízminőségre, ugyanakkor fontos lenne a tóban történt elváltozásokat nyomon követni, és szükség esetén kezelni azokat. A tóban történő változások leggyakoribb következménye az algák túlszaporodása. Természetes körülmények között az algák jelen vannak a tóban, oxigént termelnek, és a tápláléklánc szerves részei. Ha felborul az egyensúly vagy az öntisztuló képesség, az algásodás rögtön bekövetkezik. A szemmel látható vízszíneződés (zöld, barna vagy olajos felszínű víz) esetén az algák már túlszaporodtak, és tóápoló készítmények használata szükségessé válik.

Azonban a legfontosabb a megelőzés: ne engedjük a halakat túlszaporodni, körültekintően válasszuk ki már a kezdetekkor a tó helyét, tájolását, a halakat ne etessük túl, bomló növényi maradványokat távolítsuk el rendszeresen. Továbbá a tóban bekövetkező biokémiai folyamatokat érdemes alkalmanként ellenőrizni teszterekkel.

  • Tóporszívó
  • Solar-technológia

Olyan helyen, ahol nincs lehetőség az elektromos eszközöket hálózati áramról működtetni, ott a solar-technológiánk van jelentősége. Az OASE által speciálisan erre a célra kifejlesztett szökőkút szivattyú és világítás is kapható, sőt akár szűrőtápláló szivattyú folyamatos működtetésére is lehetőség van a megfelelő méretű energia-tároló egységgel.