Ingyenes személyre szabott öntözési és tótechnikai szakoktatás korlátozott létszámban.
Jelenleg az oktatási intézmények mellett, öntözési szakembereket jellemzően különböző gyártók hazai képviseletei, importőrei oktatnak. Ezek a néhány napos tanfolyamok mindenképp szükségesek, de nem igazán hatékonyak ahhoz, hogy a tanulók önállóan öntözőrendszereket kivitelezzenek. Minden tanuló azonos ismereteket kap függetlenül attól, hogy mennyi a gyakorlata, mi a tanult végzettsége, és mire lenne szüksége. Más az igénye egy kezdő kertépítőnek, más a tájépítő mérnöknek, más a gazdaboltosnak vagy épületgépésznek, és más annak a szerelőnek, aki mezőgazdasági öntözést, mikroöntözést is akar telepíteni.

A tananyag általában az automata öntözőrendszerekhez tervezési ismereteket, az anyagok speciális felhasználását és az újdonságokat tartalmazza. Egy kezdő számára túl sok az új információ, miközben alapvető hiányosságai vannak nem csak műszaki, hanem vállalkozási témákban is. Mivel a Tó és Öntözés Kft. nem oktatási intézmény, felesleges oktatást nem vállal. Kizárólag olyan kollégák oktatását vállalja, akik konkrét öntözési vagy tótechnikai megrendelés lehetőségével rendelkeznek, vagy árajánlatot kértek tőlük automata öntözőrendszer vagy dísztó, esetleg tározó kivitelezésére. Folyamatos kapcsolattartással, távoktatás formájában történik a képzés, miközben még jövedelme is van a tanulónak.

- Segítünk abban, hogy a területfelmérést hogyan kell elkészíteni, mi szerepeljen a felmérő lapon, miről készüljön fotó, milyen legyen a méretarányos alaprajz.
- Az adatok alapján a tervet, szerelési vázlatot mi elkészítjük, mert egy kezdőnek nem a legproblémásabb résszel kell próbálkozni először. A hivatalos terv és a hozzá kapcsolódó dokumentációk, engedélyek elkészítése nem ingyenes.
- Segítünk az árajánlat elkészítésében, és megbeszéljük a kollégával az árajánlat tartalmát, amit hasznosíthat a megrendelővel történő tárgyalás során. - Megrendelés esetén segítünk a szerződés elkészítésében.
- A Tó és Öntözés Kft. telephelyén a szettként elkészített anyagok összeállítását, szerelését, beállítását bemutatjuk. Ha a szerelés folyamán bármilyen akadály jelentkezik, fotó küldésével azonnal tudunk segíteni.
- Amennyiben a probléma megoldása meghaladja a tanuló tudását, képességét, vezető szerelőt küldünk, hogy együtt, tanulás közben legyen a munka elvégezve. Természetesen a vezető szerelő helyszínen végzett munkája és a kiszállása már nem ingyenes! Általában a javasolt árajánlat fedezi a vezető szerelő költségét is.

Automata öntözőrendszer tervezésnél a legegyszerűbb módszerrel dolgozunk, amit a tanuló leggyorsabban önállóan is alkalmazhat, és legegyszerűbben beépíthető, beállítható anyagokat használjuk a vásárló igénye szerinti Hunter, Rain Bird, K-Rain, Toro márkákból. Folyamatos a kapcsolattartás akár új telepítésről, akár szervizről, üzemzavarról van szó. Ez a módszer alkalmazható minden öntözési technológiánál, legyen az egyszerű kerti öntözés, közpark öntözése, sportpálya öntözése, automata öntözőrendszer, állattartó telep hűtése, párásítása, kertészeti szántóföldi öntözés, ültetvények, gyümölcsösök csepegtető vagy szórófejes öntözése, fagyvédelmi öntözése, növényházak csepegtető vagy felső öntözése, párásítása, tápoldatozása, klímaszabályzása, tavak építése, tározók szigetelése.

Mindenki azt tanulja meg, de azt profi módon, profi szakemberektől, amire szüksége van. Segítségünket felkínáljuk tervezőknek és gyakorlott szerelőknek is, de azt már nem oktatásnak, inkább aktuális ismeretek átadásának tekintjük. Tapasztalat alapján több olyan terv kerül hozzánk, amelyben elavult, nem az alkalmazott célra készült öntözési technológiákat és bonyolult, esetleg nem használható megoldásokat látunk. Jó tervező sem ismerhet mindent. Főleg a mikroöntözési új megoldások, új termékek ismerete hiányzik.

Ha a már tapasztalatot szerzett kollégánk tovább akarja fejleszteni elméleti tudását, bonyolultabb automata öntözőrendszereket akar telepíteni, ekkor javasoljuk a cégképviseletek tanfolyamait, mert már kezdettől érti a kolléga, hogy miről beszél az előadó, és megismerheti a bonyolultabb alkalmazásokat is. Honlapunkon és az "ontozesikatalogus" oldalon is folyamatosan elérhetőek a hasznos információk.

Ültetvények és növényházak csepegtető és mikroszórós öntözésének, párásításának gyakorlati oktatása tapasztalt szakemberekkel, csak a Tó és Öntözés Kft.-nél történik Magyarországon. Az oktatás itt is márkasemleges. Minden Magyarországon ismert technológia megtanulható. Pl. Rivulis, Netafim, NaanDan Jain, Palaplast, Agrodrip, stb. Évente legalább egyszer szakmai napot tartunk, ahol az ott megjelent 70-90 szakember megismerheti a legfontosabb öntözési, tótechnikai újdonságokat, mellette aktuális piaci, vállalkozói információkat kaphat. Az előadásokon lehetőség van konzultációra a Tó és Öntözés Kft. szakembereivel és az ott rendszeresen megjelenő alvállalkozóink szakembereivel. Tóépítésben kizárólag a Firestone gumifólia telepítését oktatjuk.

Szakoktatás külföldi előadók bevonásával

A Rivulissal sikeres szakmai napot tartottunk Makón a Grand Hotel Glorius Vigadó termében, kiemelt partnereink részére, akik mikroöntözéssel foglalkoznak. Az előadók Nenad Cvetkovic és Jesus Sanchez voltak.

A finn ITUMIC gyár ügyvezetője tartott teltházas tréninget szaktanácsadók, tervezők, kivitelezők részére Makón a Grand Hotel Glorius konferenciatermében.

Teltházas szakmai napok 90-95 fővel a Flora Hungaria nagybani virágpiac nagytermében mikroöntözés, tápoldatozás, klímaszabályozás, díszkertek, parkok öntözése, tóépítés témakörben.