Növényházakban két termesztési rendszert különböztetünk meg:

1.      Talajon termesztés

2.      Talaj nélküli termesztőközegben történő termesztés (pl. kőzetgyapot, kókuszrost, perlit, stb.)

Talajon történő növényházi csepegtető öntözésnél felesleges újra leírni a csepegtető technológia előnyeit, mert itt nincs más megoldás, mint az alsó csepegtető öntözés és a felső mikroszórós öntözés. Azonos a Mezőgazdasági szántóföldi öntözésnél a csepegtető szalagos öntözéssel. A tévesen alkalmazott 10 cm-es csepegtető szalag típusokat sem említeném, mert a 10 cm-es típusok tapasztalat alapján a legérzékenyebbek az eltömődésre belső kialakításuk miatt gyártótól függetlenül. Leírás a „9. Tévhitek…” pontban. Eltömődésre hajlamos csepegtető szalagot választani eltömődés megelőzésére nem praktikus megoldás. 10 cm-es kiosztású csepegtető szalagot csak akkor szabad használni, ha kiváló minőségű az öntözővíz, nincsenek benne oldott kicsapódó anyagok, ha nagyon laza talajon, amiben leszalad a víz, kicsi gyökerű növényeket akarunk termeszteni.

Általában a szántóföldi 2-3 hónappal szemben a növényházi öntözésnél hosszú kultúrában használjuk a csepegtető szalagot. Fontos szempont, hogy a szezon végén, amikor tele van a növény terméssel, akkor is egyenletesen megbízhatóan adagolja a tápoldatot. Kultúránként évente célszerű cserélni a csepegtető szalagot, mert a csepegtető szalag ára nincs arányban a kockázattal.

Növényházi öntözésre az ún. betétes csepegtető szalagok a legalkalmasabbak. Ezek közül is kiemelkedik a Rivulis D1000.

Rivulis D1000 (D1006/20TEK)    - Gyártás: Izrael – Spanyolország

Legújabb fejlesztésű slágertermék, kiváló tulajdonságokkal, kiváló minőséggel.

-        A kicsi hajlékony betét lehetővé teszi a gépi fektetést, és az esetleg lerakodott szennyeződés fellazul, a nyomásváltozás hatására fellépő hajláskor.

-        Szűk keskeny speciális csatorna előtt a betétben nagy a szűrőfelület gyors az áramlás, így nincs lehetőség a műtrágya és egyéb oldott anyagok kicsapódására, lerakódására. Kiválóan ellenáll a dugulásnak még rosszminőségű víz esetén is. Amit lehetséges, azt itt is ki kell szűrni, el kell távolítani előre a vízből.

Lézerkivágású kilépőnyílás megakadályozza a visszaszáradást, meggátolja talajfelszín alatt a szennyeződés és a gyökerek behatolását a csepegtetőtestbe. 1-1,5 l/h csepegtetőtestekkel rendelhető 15-20-30-40 cm csepegési távolsággal, 6-8 mil falvastagsággal. Bakhátra fólia alá is fektethető, és kiválóan vizsgázott talaj nélküli termesztésben „paplanba” behúzva is.

Tápoldatozás talajon növényházban

Az optimális mennyiségű műtrágya kijuttatásának talajon történő fóliasátor csepegtető öntözésnél akkor volna jelentősége és értelme, ha a körülmények is optimálisak lennének. Ha sok tényezőből valamelyik miatt a növény nem képes felvenni a tápanyagot, akkor a tápanyag kijuttatása nem csak felesleges, hanem káros is. Növeli a talaj sótartalmát a fóliaházban, ami esetleg szintén gátolja a tápanyagfelvételt. Növénytől függően napi 2-3 öntözésnél felesleges többet végezni növényházban, mert a talaj pufferhatása kiegyenlíti, és erős nagy gyökérzet fejlődik. Az erős gyökérzetnek feltétele, hogy egy-egy öntözés addig tartson, ameddig a teljes gyökérzóna fel nem töltődik. Már itt is fontos kiegészítés a klímaszabályzás.

Talaj nélküli termesztésnél az optimálistól 30-40 %-al több műtrágyát, tápoldatot juttatunk ki az ideális tápanyagfelvétel érdekében, de itt már automata klímaszabályzással van kiegészítve az öntözés. A felesleges csurgalékvizet pedig szűrés és fertőtlenítés után hígítva vissza lehet keverni a felhasznált öntözővíz sótartalmának figyelembe vételével. El kell kerülni, hogy a sók káros mértékben feltöményedjenek a termesztő közegben. Pontosan meghatározott összetételű, töménységű (EC) és meghatározott kémhatású (pH) tápoldatot kell kijuttatáskor keverve kijuttatni. Erre kizárólag az automata tápoldatozó gépek alkalmasak. Előre bekevert tápoldatot nem szabad használni sem talajon, sem talaj nélküli termesztésben, mert megindul az összekevert műtrágyák kicsapódása, és eltömíti a csepegtetőket, mellette a kicsapódott műtrágya nem hasznosul.

Talaj nélküli termesztés csepegtető öntözése növényházban

-         A termesztett növények mesterséges közegbe, vagy termesztési szempontból semleges keverékbe vannak ültetve. A közegnek nincs puffer képessége, a tápanyag és víz megtartó képessége korlátozott.

-         Az öntözést sűrűn végezzük kisebb dózisokban.

-         A közegek tulajdonságai miatt ügyelni kell a műtrágya és a vízben oldott anyagok pontos kijuttatására, a növény szükségleteinek pontos ismerete alapján.

-         Legtöbbször csepegtető gombákat használunk a víz kijuttatására. Ritkábban használnak csepegtető csöveket, vagy csepegtető szalagokat.

-         A csepegtető berendezés tervezésekor figyelni kell, hogy a csepegtető testek megadott üzemelési paramétereit tartsuk be. Egyik legfontosabb az üzemi nyomás, ami általánosságban 2-3 bar növényházban, csepegtető gombáknál.

-         Fontos, hogy a gyártó által megadott telepítési hosszokat ne lépjük túl. A szűrésre érdemes fokozott figyelmet fordítani. A legtöbb gyártó 120 micronos előszűrést javasol, természetesen a szervetlen, szilárd szennyeződésekre vonatkozik. Az élő organizmusokhoz és a vízben oldott sókhoz, ionokhoz speciális szűrés, vízkezelés szükséges.

-         A magyarországi vizek nagyon kemények, vasasak. A csepegtető gombák a szennyezettebb vizeket tolerálják, a csepegtető pókok labirintusos tüskéit a kicsapódások és az élő organizmusok el tudják dugítani, de ezek tisztíthatók.

-         A csepegtető gombák karbantartása növényházakban viszonylag egyszerű. Szezon közben többször végezzünk öblítést a csepegtető szárnyvezeték végeinek megnyitásával. A szezon végén savazással próbáljunk minél több lerakódott szennyeződést kioldani. Savazást növényházakban laborvizsgálat alapján végezzük!

-         A csepegtető gombákkal a növények tápoldatozása precízen megoldható, természetesen a vízoldható műtrágyák kijuttatásának szabályait tartsuk be.

A növényházi csepegtető gombák közül az igényeknek és pénztárcánknak megfelelőt tudjuk kiválasztani. Fontos, hogy a berendezés kiválasztásakor szakemberrel konzultáljunk, hogy az esetleges buktatókat elkerüljük. A csepegtetőket jól lehet kombinálni esőztető és párásító berendezésekkel, így a növények igényeit mind élettani, mint növény egészségügyi szempontból teljesen ki lehet szolgálni.

Talaj nélküli termesztésnél növényházakban már szinte kizárólag az 1 gomba 1 tüske összeállítású csepegtető egységet alkalmazzák jellemzően fehér (világos szürke) 5/3-as kapillárcsővel. A csepegtető gomba minden esetben labirintcsatornával kiegészített, nem szétszerelhető nyomáskiegyenlített típusú. Amennyiben viszonylag kicsi öntöző rendszerről van szó, és a szárnyvezeték nem ürül le két öntözés között, nem szükséges, hogy ún. CNL, vagy ND, azaz szivárgásmentes legyen a gomba. pl.vödrös termesztés. Nagy rendszernél, vagy ha fenn áll a szárnyvezeték leürülésének veszélye, szivárgásmentes gombákat kell alkalmazni pl. RivulisSupertif ND (PLSND) vagy NetafimJuniorPCJCNL (NCNLJB) (kicsi gomba)

Az adagolás pontossága a csepegtető gomba, pontosabban a benne levő diafragma lemez nagyságától függően alakul. Nagyobb gomba, pontosabb adagolás. pl. NetafimTechflow(NCNLT) nagy csepegtető gomba pontosabban adagol, mint a Netafim Junior PCJCNL típus. A kétféle Netafim csepegtető gomba ára is nem véletlenül többszörös eltérést mutat. Legismertebb típus a Netafim PCJCNL, mert amikor bevezettük, akkor ez volt a legolcsóbb jó minőségű CNL gomba. 80 cm szintkülönbségig tartja meg a csőhálózatban a vizet vagy a tápoldatot. Jelenleg újra kiegészült a választék a kiváló Rivulis– előzőleg Plastro - Supertif ND csepegtető gombával, amely a gyártó szerint kiválóan alkalmas ún. pulzáló öntözésre is. Ez még Magyarországon nincs elterjedve. A kiegyenlítettebb adagolás, és a jelenlegi 30-40 %-os csurgalékvíz csökkentése érdekében alkalmazzák. „Spórolós” termelők jó eredménnyel alkalmazták a Rivulis D1000 15-20 cm-es kiosztású szalagot „paplanba” húzva. Nem dugul és nem nőnek bele a gyökerek. Megközelítőleg dupla élettartama van, mint az eddig alkalmazott 10 cm-es csepegtető szalag típusoknak.

Felső öntözéshez mindenképp LDPE csövet kell alkalmazni, ami megfelelően rugalmas és lágy, hogy könnyen lehessen lyukasztani. Fúrni nem szabad, mert akkor nem tömít a lyuk szélén. Szivárgásgátló (nyomástartó szelep) beépítésekor folyamatosan csepeg, közben leengedi a nyomást. A szórófejeket lágy 7/4 mm-es kapillárcsővel kell lelógatni, hogy függetlenül a cső dilatációjától, csavarodásától, a szórófejek mindig függőlegesen álljanak, másrészt azok a szórófejek, amelyek nem vízszintesen, hanem kissé magasabb szögben indítják a vízsugarakat, ne öntözzenek rá a szárnyvezetékre, és ne csepegjen a csőről a víz. A stabilabb függőleges beálláshoz alkalmazhatunk szórófejsúlyt is.