1. Leírás

 

Az élő víz a kert egyik leghangsúlyosabb pontja. Egy szépen elrendezett és kivitelezett tó, amely a környezetéhez méretében és hangulatában illeszkedik, kitűnő ékessége lehet kertjének. A széles vízfelszín nyugalma vagy épp egy patak vagy vízijáték halk csobogása egyaránt jó hatással van az emberi lélekre. A kerti tó egy élő csoda, hiszen a vízfelszín felfrissíti környezetét, javítja a kert klímáját egy forró nyári napon, továbbá élőhelyet teremt növények és állatok számára. Egy kisebb hegyi patak vagy akár egy mediterrán tengerpart hangulatát is kertjébe varázsolhatja.


Cégünk segítségével ez az élmény az Ön otthonában is elérhetővé válik. Mindaz, ami egy kerti tó kialakításához szükséges, nálunk egy helyen beszerezhető. Vállaljuk a tavak tervezését, kivitelezését, szaktanácsadást. Segítséget nyújtunk régebbi kerti tavak felújításában, ökológiájának helyreállításában.
A kerti tavak létesítéséhez tótechnikai termékek teljes választékával minden igény kielégíthető. Az OASE vízgépészeti termékei megbízható működéssel, sokéves tapasztalat alapján kifejlesztett precíz technológiával, és energiatakarékos üzemeltethetőséggel manapság a tótechnikában piacvezető márkává vált.

 

A Firestone PondGard gumi tófólia hasonlóképp kiváló minőségével az egyik legnépszerűbb szigetelőanyag világszerte. Valamint újdonságok, tesztelt technológiák is elérhetők széles választékban.
A természetes tavak alapján legtöbbször a saját dísztavunkat is növényekkel ültetett és halakkal telepített vízi ökoszisztémaként képzeljük el. Azonban ezeken túl még sok olyan tényező van, amivel számolnunk kell, ha egészséges dísztavat szeretnénk. A megvalósítás előtt érdemes a következőket átgondolni:

 

- A kert melyik részében legyen a tó. Milyen méretű és alakú legyen?
- Milyen típusú tavat szeretne (dísztó csak növénnyel, dísztó aranyhalakkal, koi-tó, fürdőtó halak nélkül)?
- Mennyi idő és anyagi forrás áll rendelkezésre az építéshez és fenntartáshoz?
- Szeretne-e egyéb kiegészítőket (sziklakert, patak, vízesés, szökőkút)?

 

A tó méretének kiválasztásakor érdemes átgondolni, hogy egy kisebb tóval aránytalanul több a fenntartására fordított idő. A megrendelő által kiásott tavak esetén néhány gyakori hiba, amit ne kövessünk el:

 

- meredek, szinte függőleges gödör teraszok nélkül -> növényeket nem lehet elhelyezni benne, a part akár még kötött szerkezetű talajon is beomolhat, és utólag már csak a tó méretének növelésével lehet a hibát helyrehozni
- ha túl sok és keskeny terasz kerül kialakításra -> a növények elhelyezéséhez nem lesz elegendő hely
- part kialakítása szintezés nélkül -> néhány parttípussal ugyan elrejthetők kisebb szintkülönbségek, de pl. kőlappal kirakott partvonal esetén teljesen elrontja az összképet

 

 

A megfelelő tótípus kiválasztása nagyon fontos a műszaki berendezések méretezéséhez (pl. halastó dupla, koi ponttyal telepített tó többszörös szűrőteljesítményt igényel), és elhelyezéséhez (pl. fürdőtónál csak kívül lehet minden elektromos berendezés). Tájékoztatásul kérje díjmentes árajánlatunkat! (Árajánlat kérése)